40 yaşında erkek hasta, “pet-shop”da çalışıyor, evcil hayvan teması var, ateşi olmamış, vücunda resimde görülen yaygın nodüler lezyonları mevcut. Bu hastada etken mikroorganizma aşağıdakilerden hangisi olabilir?
YANLIŞ CEVAP
Pasteurella multocida:Kedi tırmalaması, kedi/köpek ısırması sonrası yumuşak doku enfeksiyonu gelişir. Ağrı, şişlik, pürülan drenaj, lenfanjit, bölgesel LAP yapabilir. Septik artrit ve organ tutulumu yapabilir. Hafif enfeksiyonda amoksisilin-klavulonat, ampisilin-sulbaktam, ağır enfeksiyonda 3. jenerasyon sefalosporin ve metronidazol veya piperasilin-tazobaktam kullanılabilir.
YANLIŞ CEVAP
Erysipelothrix rhusipathiae: Mesleki maruziyet sonrası parmaklarda lokalize subakut seyirli menekşe moru lezyon ve şiddetli ağrı yapar. Süpürasyon ve ödem görülmez. Ürtikeryal veya büllöz lezyonlarla seyreden yaygın kutanöz enfeksiyona neden olabilir. Ayırıcı tanıda streptokokal veya stafilokokal sellülit yer alır. Tanı kültürde izolasyon ile konur. Lokalize enfeksiyonda amoksisilin, sefaleksin, siprofloksasin veya klindamisin kullanılabilir. Yaygın kutanöz enfeksiyonda seftriakson, imipenem veya daptomisin kullanılabilir.
YANLIŞ CEVAP
Bartonella henselae: Kedi tırmığı hastalığı etkenidir. Tırmalanan, kedi tükrüğü ile temas eden bölgenin proksimalinde bölgesel LAP ile seyreden genellikle lokalize enfeksiyon yapar. Bazı hastalarda dissemine olup organ tutulumuyla seyredebilir. Tanıda maruziyet öyküsü, klinik tablo ve B. henselae için serolojik pozitiflik önemlidir.Lenf nodu biyopsisi yapılırsa Warthin-Starry boyama ve B. henselae PCR çalışılabilir. Tedavide azitromisin, rifampin, trimetoprim-sulfametoksazol, veya siprofloksasin kullanılabilir.
DOĞRU CEVAP: Mycobacterium marinum
M. marinum enfeksiyonu en sık olarak akvaryum temizleyenlerde el ve ayaklarda papülonodüler ülsere granülomatöz lezyonlar yapar. Tanıda biyopsi ve mikrobiyolojik inceleme önerilir. Bu hastada bir nodülün iğne aspirasyonu sonucu koyu kıvamlı, pürülan sıvıda ARB pozitif saptanmıştır. Kültürde Mycobacterium marinum üremiştir. Dört aylık Rifampin ve etambutol tedavisi ile iyileşme sağlanmıştır.
YANLIŞ CEVAP
Sporothrix schenckii:Gül yetiştiriciliği ve toprak teması risk oluşturur.Kutanöz veya subkutan dokuları tutan ülsere veya eritemli nodüler subakut veya kronik enfeksiyon yapar. Organ tutulumu nadir olmakla beraber, eşlik eden hastalığı olanlarda görülebilir. Akciğer tutulumu pulmoner tüberkülozu taklit edebilir. Hematojen yayılımla osteoartiküler tutulum yapabilir. Tanı kültürde izolasyon ile konur. Tedavide itrakonazol kullanılır.