Zoonotik Hastalıklar Çalışma Grubu 2021-2022 Faaliyet Raporu

Değerli Meslektaşlarımız,

Zoonotik Hastalıklar Çalışma Grubu'nun faaliyet raporunu sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarız.

Saygılarımla
Türkiye EKMUD


Zoonotik Hastalıklar Çalışma Grubu 2021-2022 Faaliyet Raporu

06. 10. 2021 tarihinde Zoonotik Hastalıklar Çalışma Grubu (ZHÇG) Prof. Dr. İlyas Dökmetaş koordinatörlüğünde çevrimiçi olarak toplandı. Doç. Dr. Nevin İnce, çalışma grubu üyeleri (Prof. Dr. Fatma Sırmatel, Prof. Dr. Zülal Özkurt, Prof. Dr. İlhami Çelik, Prof. Dr. Tuba Turunç, Prof. Dr. Saim Dayan, Prof. Dr. Ayşe Albayrak, Doç. Dr. Emine Parlak, Doç. Dr. Tuğba Sarı, Doç. Dr. Ebru Oruç, Doç. Dr. Bedia Mutay Suntur, Doç. Dr. Sibel Toplu, Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Arslan Gülen, Dr. Öğr. Üyesi Derya Yapar, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Mermutluoğlu, Uzm. Dr. Esma Eren, Uzm. Dr. Bekir Tunca) tarafından başkan seçildi. Bu toplantıda bölge toplantıları ve yapabilecek çalışmalarla ilgili değerlendirmeler yapıldı.

20.10.2021'de Doç. Dr. Nevin İnce başkanlığında ZHÇG çevrimiçi olarak ikinci kez toplandı. Çalışma grubu sekreterliğine Doç. Dr. İsmail Necati Hakyemez seçildi. Aile hekimlerine yönelik eğitimler yapılması ve planlanabilecek çok merkezli çalışma konularının (Bruselloz, leptospiroz, tularemi, kuduz profilaksisi vs.) belirlenmesi hedeflendi.

21.10.2021'de ZHÇG'nin güncel bilgisi dernek web sayfasından paylaşıldı.

ZHÇG'nin yapmış olduğu "Vector-Borne and Zoonotic Diseases" adlı dergide yayınlanan "The Epidemiology, Clinical Manifestations, Radiology, Microbiology, Treatment, and Prognosis of Echinococcosis: Results of NENEHATUN Study (DOI: 10.1089/vbz.2021.0029)" isimli çalışma 22.10.2021'de dernek web sayfasından paylaşıldı.

02.12.2021'de Prof. Dr. Canan Ağalar, Prof. Dr. İlyas Dökmetaş oturum başkanlığında, Uzm. Dr. Deniz Akyol, Doç. Dr. Emine Parlak ve Prof. Dr. Fatma Sırmatel'in sunumları ile "Kist Hidatik" konulu bir webinar eğitimi yapıldı ve toplantı videosu dernek web sitesinden paylaşıldı.

27.07.2022 tarihinde Prof. İrfan Şencan moderatörlüğünde, Prof. Dr. Cemal Bulut’un sunumu ile "Yeni Bir Salgın: Maymun Çiçeği Hastalığı" konulu webinar gerçekleştirildi.

28.09.2022 tarihinde "Kuduz Farkındalık Günü" kapsamında dernek web sitesinden bilgi notu paylaşıldı.

05.10.2022 tarihinde Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan moderatörlüğünde, Dr. Aslıhan Ayşe Büber ve Dr. Merve Mert Vahabi’nin olgu sunumları ve Prof. Dr. Derya Öztürk Engin, Prof. Dr. Selçuk Kılıç, Prof. Dr. Fatma Sırmatel ve Uz. Dr. Aslı Haykır Solay'ın tartışmalarıyla “Zor Olguları Hocalarımız ile Tartışıyoruz” webinar "Bilinmeyen Bir Kuyu: Lyme Hastalığı" konusu ile çevrimiçi gerçekleştirildi.

21 Ekim 2022'de ülkemizde yaşanan insan kuduzu vakası sonrası toplumu bilinçlendirmeye yönelik hazırlanan kuduz hakkında basın bildirisi 07.11.2022 tarihinde dernek web sayfasından paylaşıldı.

10) 10.11.2022 tarihinde Prof. Dr. Tansu Yamazhan ve Doç. Dr. Emine Parlak moderatörlüğünde, Uzm. Dr. Çiğdem Yıldırım, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Mermutluoğlu, Doç. Dr. Tuğba Sarı'nın sunumları ile "Sıcak Gündem: Kuduz" konulu toplantı çevrimiçi gerçekleştirildi ve toplantı videosu dernek web sitesinden paylaşıldı.

11) 10. OIC İş Sağlığı ve Güvenliği Ağı (OIC-OSHNET), İslam Ülkeleri İstatistiki, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ve T.C. Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (DGOSH) iş birliği ile 21-22 Haziran 2022'de çevrimiçi “Mesleki Zoonozlar” konulu eğitim kursu düzenlenmiş olup (https://oshnet.sesric.org/oic-news-detail.php?id=74) EKMUD derneği adına Uz. Dr. Alper Gündüz katılım sağlamıştır.

12) 30.11.2022 tarihinde EKMUD Derneği Doğu ve Güney Doğu Anadolu Günleri kapsamında Doç. Dr. Ömer Karaşahin ve Dr. Öğr. Üyesi Sibel İba Yılmaz moderatörlüğünde, Uzm. Dr. Rukiye İnan Sarıkaya, Uz. Dr. Ferhan Kerget, Uz. Dr. Neslihan Çelik, Uz. Dr. Nurten Nur Aydın'ın sunumları ile "Bruselloz" konulu toplantı SBÜ Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve aynı zamanda çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Saygılarımla

Doç. Dr. Nevin İnce
Zoonotik Hastalıklar Çalışma Grubu Başkanı