Akılcı Antimikrobiyal Çalışma Grubu 2021-2022 Faaliyet Raporu
Değerli Meslektaşlarımız,
Akılcı Antibiyotik Çalışma Grubu'nun faaliyet raporunu sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarız.
Saygılarımla
Türkiye EKMUD
Çalışma grubumuz 4 Ekim 2021 tarihinde online olarak toplandı. Çalışma grubu üyeleri Prof. Dr. Hürrem Bodur’u başkan seçti. Pandemi şartlarında yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.
18 Ekim 2021’de ikinci online toplantı yapılarak planlanabilecek çok merkezli çalışma konularının belirlenmesi hedeflendi.
1 Kasım 2021’de 3. online çalışma grubu toplantısı yapıldı ve Akılcı antimikrobiyal kullanımı ile ilgili bir anket hazırlanması planlandı.
18-24 Kasım 2021 Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası nedeni ile için basın bildirisi hazırlandı. Dernek web sayfamızda paylaşıldı.
Kasım 2021’de Akılcı antimikrobiyal kullanımı anket formu EKMUD mail grubunda paylaşılarak Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Hekimlerinin tutum ve davranışları değerlendirildi.
Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftasında "Antimikrobiyal Yönetişim: Neredeyiz, Neler Yapılmalı?" başlıklı toplantı, 22 Kasım 2021’de Prof. Dr. Recep Öztürk hocamızın konu anlatımı ve Prof. Dr. Hürrem Bodur hocamızın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Webinarda ayrıca Akılcı antimikrobiyal kullanımı ile ilgili anket sonuçları paylaşıldı.
28 -30 Haziran 2022 tarihlerinde Kapadokya’da Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü finansmanı ile SB. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından ‘Tek Sağlık Yaklaşımında Antimikrobiyal Direnç için Genomik Dizilemenin Koordinasyonu ve Kullanımı (One Health Meeting on Coordination and Use of Genomic Sequencing for Antimicrobial Resistance (AMR))’ konulu uluslararası katılımlı bir çalıştay gerçekleştirilmiş olup, bu çalıştaya EKMUD Derneğimizi temsilen Akılcı Antimikrobiyal Çalışma Grubu üyelerimizden SBÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilimdalı’ndan Doç. Dr. Aliye Baştuğ ve SB. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden Uzm. Dr. Hüsniye Şimşek katılım sağlamıştır.
Çalıştayda tek sağlık perspektifinden, öncelikli patojenlerdeki antimikrobiyal direnç mutasyonlarını tespit etmek ve izlemek için bir AMD koordinasyon mekanizması oluşturulması ve ülkemizde AMD için genomik dizileme stratejilerinin belirlenmesinin amaçlandığı belirtilmiştir. Küresel perspektif ile Antimikrobiyal Direnç Eylem Planı ve Tek Sağlık Yaklaşımı ele alınmış, ulusal düzeyde farklı ülkelerin deneyimleri paylaşılmıştır.
Tek Sağlık Koordinasyon mekanizmaları - işleyişi, yararları, karşılaşılabilecek zorluklar ile ilgili: Danimarka, Ukrayna, İsveç, Moldova deneyimlerinin aktarıldığı - DSÖ Avrupa Ofisi ve Türkiye Ofisi’nden temsilcilerin de yer aldığı Panel tartışması gerçekleştirilmiştir. Bu panelde;
• Tek sağlık koordinasyonu ile ilgili stratejilerin geliştirilmesi, sürveyansın amacının önceden açık bir şekilde tanımlanması,
• Veri tabanlarının otomatik aktarımı ve kurumlar arası ortak ulaşılabilirliğinin sağlanmasının /birbirine bağlanmasının, verilerin Halk Sağlığı yararına kullanılmasını kolaylaştıracağı,
• Antimikrobiyal direnç genomik sekanslama ile ilgili DSÖ tarafından tanımlanan öncelikli patojenlere odaklanılması, lokal/ulusal anlamda sorun olan patojenlerin ele alınabileceği,
• Entegre veri depolama ve analizi ile ilgili sistemin kurulması, biyoinformatik analiz yapabilecek personel iş gücünün sağlanması gerektiği,
• Siyasi iradenin ve finansmanın çok önemli olduğu,
• Merkezi referans laboratuvarı ile sürveyansın geliştirilmesi bunun yaratabileceği yanlılık riskleri ele alınmıştır.
• İnsan ve hayvan sağlığı, gıda, çevre (örn. kanalizasyon) ile antimikrobiyal direnç arasındaki bağlantı ele alınmıştır.
İnsan ve hayvan sağlığı için AMR sürveyans sistemleri ve ikisi arasındaki arayüz ile ilgili Danimarka, Hollanda, Birleşik Krallık, Moldova deneyimleri aktarılmıştır. Bu panelde Bakanlıklar arasında veri paylaşımına ilişkin yasal anlaşmalar, iki sektörden hangisi –Sağlık Bakanlığı veya Tarım ve Orman Bakanlığı- öncülük edecek veya sorumluluklar dönüşümlü olabilir mi? ile ilgili farklı ülkelerin deneyimleri paylaşılarak tartışılmıştır.
Ayrıca Ülkemiz Antimikrobiyal Direnç Ulusal Eylem Planı ile ilgili sunum yapılmıştır.
Antimikrobiyal Direncin önlenmesi, Tek Sağlık yaklaşımının benimsenmesi ve bu konuda eğitimlerin yaygınlaştırılması ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve derneklere önemli görevlerin düştüğü, bazı ülkelerde tek sağlık koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın da paydaşlar arasında yer aldığı ve ilköğretimden itibaren eğitimin önemine vurgu yapılmıştır.
Bizler EKMUD Derneği ve AAÇG üyeleri olarak bu konuda -özellikle eğitim hususunda daha fazla meslektaşımıza ulaşmak ve TEK SAĞLIK KONSEPTİ ile farklı disiplinlerin de katılımıyla eğitimler düzenlemek hususunda kararlılıkla hareket etmekteyiz.
18-24 Kasım 2022 Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası nedeniyle yine bir basın bildirisi hazırlandı ve derneğimizin web sayfasında da meslektaşlarımızın bilgisine sunuldu.
Ayrıca Antimikrobiyal Farkındalık Haftası nedeni ile 18 Kasım 2022 Cuma günü 19:30-21:00 saatleri arasında Prof. Dr. İrfan Şencan ve Prof. Dr. Hürrem Bodur moderatörlüğünde, Prof. Dr. Recep Öztürk, Doç. Dr. Gönül Çiçek Şentürk ve Doç. Dr. Aliye Baştuğ konu anlatımıyla bir webinar gerçekleştirildi. Sunumlar derneğimiz sayfasında paylaşıldı.
Akılcı antimikrobiyal kullanımı ve dirençli enfeksiyonların yönetimi ile ilgili güncel rehberler ve literatürler derneğimiz web sayfasına yüklenmek üzere derneğimiz yönetim kuruluna iletildi.
Saygılarımızla