1 Ekim “Uluslararası Yaşlılar Günü”
Yaş Hakkında Düşünce Şeklinizi Değiştirin!
Bin dokuz yüz seksen iki yılında Dünya Yaşlanma Asamblesi tarafından kabul edilen ve o yıl BM Genel Kurulu tarafından onaylanan Viyana Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı sonrasında 14 Aralık 1990'da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1 Ekim'i Uluslararası Yaşlılar Günü olarak belirlendi. 1991 yılında, Genel Kurul Yaşlılar için Birleşmiş Milletler İlkelerini kabul etti. 2002 yılında, İkinci Dünya Yaşlanma Asamblesi, 21. yüzyılda nüfusun yaşlanmasının getirdiği fırsatlara ve zorluklara yanıt vermek ve her yaştan bir toplumun gelişimini desteklemek için Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı kabul edildi. Birleşmiş Milletler 2022 Uluslararası Yaşlılar Günü'nün teması “Değişen Dünyada Yaşlıların Dayanıklılığı”dır.
1950 ile 2010 yılları arasında dünya çapında yaşam beklentisi 46 yıldan 68 yıla yükselmiş ve dünya genelinde 2019 yılında 703 milyon 65 yaş ve üzeri birey olduğu bildirilmiştir. Doğu ve Güneydoğu Asya bölgesi en fazla sayıda yaşlıya ev sahipliği yapmaktadır (261 milyon), Güneydoğu Asya’yı Avrupa ve Kuzey Amerika (200 milyonun üzerinde) izlemektedir. Önümüzdeki otuz yıl içinde, dünya çapındaki yaşlı insan sayısının iki katından fazla artarak 2050'de 1,5 milyardan fazla kişiye ulaşacağı tahmin edilmektedir.
Enfeksiyonlar ileri yaşta morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenidir. Yaşlı hastalarda immünosenesens (immün yaşlanma), eşlik eden kronik hastalıklar ve yaşa bağlı organ fonksiyonlarındaki değişiklikler gibi çeşitli faktörler enfeksiyonların sıklığını ve şiddetini değiştirebilir. Yine bu değişiklikler enfeksiyöz sendromların klinik sunumunu etkiler, yaşlı hastalarda enfeksiyonlar atipik şekillerde karşımıza çıkabilir. Yaşlılardaki enfeksiyonlar, genç popülasyondaki enfeksiyonlardan oldukça farklıdır. Farklı epidemiyoloji ve bakteriyoloji, değişen klinik prezentasyonlar görülmektedir. Kronik hastalıkları olan yaşlı yetişkinler, yaygın enfeksiyonlara karşı daha hassastır ve altta yatan sağlık sorunları olmayanlara göre daha zayıf aşı yanıtı sergilerler. Yaşlı hastalarda enfeksiyon dışı bazı komplikasyonlar enfeksiyonların seyrini ve şiddetini değiştirebileceğinden, kapsamlı bir değerlendirme gereklidir. Bu nedenle yaşlı hastalarda enfeksiyonları yönetmek, ekip çalışması gerektirebilir. Son olarak yaşanan COVID-19 pandemisinde de en çok etkilenen gruplar içerisinde yer alan yaşlılar bize bir kez daha yaşlı hastalarda enfeksiyon yönetiminin önemini göstermiştir.
Türkiye EKMUD
Geriatrik Enfeksiyonlar Çalışma Grubu