Kuduz Farkındalık Günü
Kuduz tarihi eski viral bir zoonotik hastalıktır. Mortalitesi yüksek olan bu enfeksiyonun yönelik ilk aşıyı 1885 yılında Louis Pasteur geliştirmiştir ve Louis Pasteur’ün anısına onun ölüm tarihi olan 28 Eylül'ü Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "Dünya Kuduz Günü" olarak belirlemiştir. “Dünya Kuduz Günü”, 2007 yılından itibaren her yıl 28 Eylül’de hastalığın önemi ve farkındalığı için belirlenen bir gündür.
Kuduz olan hayvanın hareketlerinde değişiklikler, sinirlilik, korkaklık ve saldırganlık görülebilir. Genelde ısırma isteği bulunur. Ağzından yutma güçlüğüne bağlı salya akması, felçler ve kasılmalar olabilir. Bu hayvanlar ile temastan kaçınılması ve en kısa sürede il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine haber verilmesi toplum sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.
DSÖ, enfeksiyon hastalıkları içinde en yüksek vaka ölüm oranına sahip hastalık olan kuduzdan dünyada her yıl 59000 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin etmektedir. Özellikle Asya ve Afrika kıtalarında hastalık ve ölüm yaygın görülmektedir. Türkiye Sağlık Bakanlığı verilerine 2021 yılında 250.375 kuduz riskli temas durumu olmuştur. Aynı yıl kuduz olgu sayısı 3’dür.
Unutulmamalıdır ki kuduz aşılama ile önlenebilir bir hastalıktır. Riskli hayvan temaslarında il ve ilçelerdeki kuduz merkezlerine başvurulması, aşı programına dahil olunması ve olası riskli hayvanların bildiriminin yapılması çok önemlidir. Evcil ve sokak hayvanlarının kuduz aşılamalarının da bir program dahilinde düzenli olarak yapılması gerekmektedir.