IDSA’dan (Infectious Diseases Society of America) "Domates gribi" tanımlamasının yanlış olduğuna dair uyarı geldi.

Bu uyarıya sebep olan Lancet Respiratory Medicine'de 17 Ağustos 2022'de yayınlanan "Hindistan'da Domates Gribi Salgını" başlıklı mektuptur. Bu yazıda Hindistan-Kerala'da yaklaşık 108 küçük çocukta ateş ve kırmızı deri döküntülere neden olan salgınının nedenleri üzerine spekülasyonlar yapılmış ve bunun yeni bir virüs olabileceği söylenmiştir.

19 Ağustos'ta Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı tarafından yapılan viral sekanslamada, Mayıs 2022'de Kerala'dan Birleşik Krallık'a dönen iki çocuktaki deri lezyonlarında Coxsackie A16'yı gösterilmiş, ardından Tang ve ark. tarafından “Kerala Domates Gribi - El, Ayak ve Ağız Hastalığının Bir Tezahürü” başlıklı bir makale yayınlanmıştır. Böylece Hindistan’da salgına neden olanın Coxsackie A16'ya bağlı HFMD (el ayak ağız hastalığı) olduğu anlaşılmıştır.

IDSA, daha sonra ortaya çıkabilecek yeni verilere açık olmakla birlikte, bu noktada yeni bir virüs veya hastalık olduğuna dair bir kanıt olmadığını, "Domates gribi" teriminin, -hem HFMD hem de Coxsackie A16 gibi enteroviral nedenler iyi bilindiği için- artık kullanılmaması gereken yanlış bir isim olduğunu duyurmuştur.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Saygılarımızla
Türkiye EKMUD