Türkiye EKMUD, KLİMUD, TMC ve Klimik Ortak COVİD Aşısı Açıklaması

Değerli Meslektaşlarımız,

Son aylarda COVID-19 olgu sayılarında dikkat çekici bir artış olduğu gözlenmiştir. Özellikle ileri yaştaki bireyler ve altta yatan hastalığı olan gruplar ağır klinik seyir açısından risk altındadır. Bu nedenle toplum içinde sağlıklı ve hasta kişilerin kişisel korunma önlemlerini devam ettirmeleri, bunun sürekli olarak medya kanalları aracılığı ile hatırlatılması ve özellikle risk altındaki bireyler başta olmak üzere aşılama şemalarının uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Sağlık otoriteleri, epidemiyolojik ve genomik verilere dayanarak güncel aşılar ile bağışıklamayı önermektedir. Sık görülen varyantlara karşı koruyuculuğu olan bivalan ve monovalan aşılar üretilmektedir. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) 2024-2025 aşısının, JN.1 varyantının soyundan gelen KP.2 türünü de kapsayacak şekilde güncellenmesini önermiştir. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri  (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), COVID-19'un potansiyel komplikasyonlarına karşı korunmak için aşılanma durumları dikkate alınmadan 6 ay ve üzeri tüm bireylerin 2024-2025 COVID-19 aşısı ile aşılanmasını önermektedir.

Yaşa ve risk gruplarına bağlı olarak her aşı için önerilen doz sayısı ve uygulama şeması değişiklik göstermektedir. Güncellenmiş mRNA COVID-19 aşıları 2024 yılı sonbaharında satışa sunulmuştur. Her yıl olduğu gibi bu sonbahar-kış sezonunda da başta SARS-CoV-2, RSV ve influenza olmak üzere solunum yolu virüslerinin yol açtığı enfeksiyonların değişen oranlarda görülmesi ve buna bağlı olarak da morbidite ve mortalite oranlarında artış beklenmektedir. Bu nedenle sonbahar-kış sezonuna girerken, ülkemizde her yıl güncellenen influenza aşısı gibi, güncel bir COVID-19 aşısının da özellikle sağlık çalışanları ve ağır enfeksiyon riski bulunan kişiler için en kısa sürede temin edilmeye çalışılması toplum sağlığını koruma açısından çok önemlidir

Saygılarımızla
Türkiye EKMUD