Türkiye EKMUD Yönetim Kurulu'ndan Duyuru: Kronik Hepatit C Tedavisinde Önemli Düzenleme

Değerli Meslektaşlarımız,

05 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulamaları Tebliği'nde (SUT) yapılan düzenlemeyle, Kronik Hepatit C tedavisinde kullanılan ilaçların reçetelendirilmesine ilişkin önemli bir değişiklik gerçekleştirilmiştir. 

13 Ağustos 2024 Salı günü itibarıyla geçerli olacak bu değişiklik kapsamında, Kronik Hepatit C tedavisinde kullanılan ilaçlar, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında Gastroenteroloji veya Enfeksiyon Hastalıkları uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak, bu uzman hekimler ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman hekimi veya İç Hastalıkları uzman hekimi tarafından reçete edilebilecektir.

Yeni düzenlemeye göre, HCV RNA pozitifliği ve hastanın sirotik durumu gibi kriterler, uzman hekim raporlarında ayrıntılı bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca, dekompanse karaciğer sirozu olan hastalar için gerekli görülen HCV genotip tayini ve diğer tanı bilgileri de raporda yer almalıdır.

(SUT alternatif geri ödemede olan ürünlerin güncellemesi olduğu için şu anda Hepatit B ve diğer güncellemeler bulunmamaktadır)

Detaylı bilgiler aşağıda sunulmuştur:

4.2.13.3.2 Kronik Hepatit C Tedavisinde Genel Hükümler:

  1. HCV RNA Pozitifliğine bakılır.
  2. Kronik Hepatit C’ye bağlı kompanse (Child-Pugh A) karaciğer sirozu olan hastalarda; histopatolojik tanı olmadığı durumda, trombosit sayısının 150.000/mm³’ün altında veya protrombin zamanının 3 saniye ve/veya üzerinde olması koşulu aranır.
  3. Kronik Hepatit C’ye bağlı dekompanse (Child-Pugh B veya Child-Pugh C) karaciğer sirozu olan hastalarda; asit sıvısının varlığı, hepatik ensefalopati, sarılık (total bilirubin >3 mg/dl) veya özefagus varis kanaması gibi belirtiler aranır. Dekompanse karaciğer sirozu olan erişkin hastalarda HCV genotip tayini yapılır. Diğer erişkin hastalar için genotip tayini gerekmez.
  4. Çocuk hastalarda, “4.2.13.3.2.B-Çocuk Hastalarda Kronik Hepatit C Tedavisi” maddesinde tanımlı durumlarda genotip tayini yapılır.
  5. Tedavide kullanılan ilaçlar, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında Gastroenteroloji veya Enfeksiyon Hastalıkları uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak, bu uzman hekimler ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman hekimi veya İç Hastalıkları uzman hekimi tarafından reçete edilir.
  6. Düzenlenecek uzman hekim raporunda; HCV RNA pozitifliği, hastanın nonsirotik veya sirotik olma durumu, hastanın siroz olduğu belirtiliyorsa siroz varlığını kanıtlayıcı bilgi/belgeler, dekompanse siroz hastalarında veya genotip tayini yapılması gerekli görülen çocuk hastalarda genotipi gösterir bilgi/belgeler, hastanın daha önce Hepatit C tedavisi alıp almadığı, eğer daha önce Hepatit C tedavisi almış ise tedavisinde NS5A inhibitörü olan ilaç kullanıp kullanmadığı ve hasta için planlanan tedavi şeması belirtilmelidir.

Bu önemli düzenlemenin tüm hekimlerimize ve hastalarımıza faydalı olmasını temenni ederiz.

Saygılarımızla,
Türkiye EKMUD