Current Pyuria Cutoffs Promote Inappropriate Urinary Tract Infection Diagnosis in Older Women
Current Pyuria Cutoffs Promote Inappropriate Urinary Tract Infection Diagnosis in Older Women
Bilsen MP, Aantjes MJ, van Andel E, et al. Current Pyuria Cutoffs Promote Inappropriate Urinary Tract Infection Diagnosis in Older Women. Clin Infect Dis. 2023 Jun 16;76(12):2070-2076. doi: 10.1093/cid/ciad099.
Türkiye EKMUD Geriatrik Enfeksiyonlar Çalışma Grubu
Özetleyen Doç. Dr. Müge Ayhan
Güncel Piyüri Sınır Değerleri Yaşlı Kadın Hastalarda Uygunsuz Üriner Sistem Enfeksiyonu Tanısını Artırmaktadır
Giriş: Üriner sistem enfeksiyonlarının (ÜSE) insidansı yaşla artmakta ve kadınlarda erkeklere göre daha sık izlenmektedir. Yaşlı kadın hastalarda önceden var olan üriner inkontinans ve idrara sıkışma hissi gibi alt üriner sistem semptomları varlığı, bilinç değişikliği ve yüksek asemptomatik bakteriüri prevalansı ÜSE'lerin tanısını zorlaştırmaktadır. Piyüri varlığı halen ÜSE tanısının temel taşıdır. Ancak asemptomatik bakteriürisi olan hastaların %90’ından fazlasında piyüri görülmekte, bu da gereksiz tedavi verilmesiyle sonuçlanabilmektedir. Bu çalışmada yaşlı kadın hastalarda, otomatize mikroskopi ve akım sitometri ile piyüri ölçülerek ÜSE tanısında tanısal doğruluğunun belirlenmesi ve ÜSE'de piyüri eşik değerlerinin elde edilmesi amaçlanmıştır.
Gereç-Yöntem: Altmış beş yaş üzeri en az iki yeni başlangıçlı alt üriner sistem semptomu olan ve 104 cfu/mL bir üropatojen üremesi olan kadın hastalar ÜSE grubuna dahil edilmiştir. Kontrol grubu ise asemptomatik bakteriüirisi olan (asemptomatik olan kişide 105cfu/mL ve üzerinde bir üropatojen üremesi), negatif kültürü olan veya karışık flora üremesi olan hastalar olarak tanımlanmıştır. Üriner kateteri olan veya öncesinde antimikrobiyal tedavi alan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Medyan idrar lökosit sayısı çalışma grubu ve kontrol grubu arasında karşılaştırılmış ve duyarlılık-özgüllük ROC eğrisi ile belirlenmiştir.
Bulgular: Çalışmaya toplam 164 hasta dahil edilmiş. ÜSE grubunun medyan idrar lökosit sayısı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında daha yüksek izlenmiştir (Mikroskopi: sırasıyla 900 ve 26 lökosit/µL; akım sitometri: 1575 ve 23 lökosit/µL; P<0,001). Her iki yöntem için de eğri altında kalan alan 0,93 bulunmuştur. Sınır değeri olarak 264 lökosit/µL için mikroskopinin duyarlılık ve özgüllüğü %88 (pozitif ve negatif olasılık (likelihood) oranı: sırasıyla 7,2 ve 0,1). Sıklıkla kullanılan sınır değer olan 10 lökosit/µL değerinin daha düşük özgüllük (%36) oranı ve %100 duyarlılık oranına sahip olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Yaşlı kadın hastalarda piyürinin derecesinin göz önünde bulundurulması ÜSE'yi, asemptomatik bakteriüriden ve piyürisi olan asemptomatik kontrollerden ayırmada yardımcı olabilir. Yaşlı kadın hastalarda güncel piyüri sınır değerleri çok düşük kalmakta ve uygunsuz şekilde ÜSE tanısı koyulmasına neden olabilmekte, bunun sonucunda da hasta bakımını, antimikrobiyal yönetişim çabalarını olumsuz etkilemektedir. Daha yüksek sınır değerlerin yaşlı kadın hastalarda reçeteleme davranışı ve ÜSE ilişkili sonuçlara etkisi ile ilgili çalışmalara ihtiyaç vardır.