Fransa'da yenidoğanlarda ciddi akut hepatit ve meningoensefalit ilişkili E-11 Enterovirüs varyantı

Giriş

Gelişmiş moleküler sekanslama teknikleri, enterovirüslerdeki farklı türlerin ve varyantların geniş çeşitliliğini göstermektedir [1-6].

Çin'de polio dışı 567 enterovirüs izolatından 120'sinde Echovirus E-11 rapor edilmiştir [6] ve sık görülen rekombinasyon ile ilişkili olarak geniş çeşitlilik göstermektedir [7].

Echovirus E-11, yirmi yıldır yenidoğanlarda ve 7 aydan küçük çocuklarda miyokardit ve meningoensefalit ajanı olarak bilinmektedir [8] ve yenidoğan ünitelerindeki sporadik salgınlarla ilişkilidir. Ayrıca son zamanlarda kanama-hepatit sendromuna neden olan önemli bir nedensel ajan olarak kabul edilmiştir [9]. Bu sendrom prematüre bebeklerde, düşük doğum ağırlıklı bebeklerde ve fetal membranın erken rüptürü durumunda daha sık görülmektedir [9].

Yakın zamanda yayımlanan bir makalede [10], Fransa'da yeni doğanlarda kanama-hepatit sendromu ve bazıları miyokardit veya meningoensefalit ile birlikte seyreden 7’si ölümcül seyreden, 9 ciddi akut hepatit vakası bildirildi. Genomik araştırmalar, (i) 9 vakanın hepsinin yeni bir E-11 varyantının parçası olduğunu ve (ii) rekombinasyon olaylarının gerçekleştiğini ve potansiyel olarak bu varyantın olası daha yüksek virülansı olduğunu göstermektedir[10].

ESCMID Emerging İnfections Task Force (EİTaF) Yorumları

Yenidoğanlarda semptomatik enterovirüs enfeksiyonunun, bakteriyel veya herpes simpleks virüs enfeksiyonlarından klinik olarak ayırt edilemeyen neonatal sepsis olarak başladığının vurgulanması büyük önem taşımaktadır.

Vurgulanması gereken önemli bir nokta da, Fransa'daki [10] kümelenmede tüm hastaların ciddi yenidoğan enterovirüs enfeksiyonu için bir veya daha fazla bilinen risk faktörünün olması ve bugüne kadar yürütülen genomik araştırmaların sınırlı sayıda ülkeden sınırlı sayıda yapılan mevcut sekans verilerine dayanmasıdır.

Aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi önem taşımaktadır;

  1. Klinisyenler, muhtemelen daha virülan bir echovirus E-11 suşunun Fransa'da tespit edildiği konusunda uyarılmalı ve diğer ülkelerdeki ek vakaların tespit edilebilmesi ve yenidoğan ünitelerinde yayılımın önlenebilmesi için hastane temizlik dezenfeksiyon uygulamalarına dikkat edilmesi konusunda daha ihtiyatlı olunması sağlanmalıdır. Açıklanamayan trombositopenisi ve anemisi olan sepsis, miyokardit veya akut hepatitli yenidoğanlarda enterovirüs taraması yapılmalıdır. Ek olarak, viral gastroenteriti olan anneden doğan yenidoğanlar ideal olarak enterovirüs açısından taranmalıdır. Erken tanısal yaklaşım, prematüre yenidoğanlarda zamanında terapötik bir yaklaşıma izin vermek için faydalı olacaktır. 
  2. Enterovirüs yenidoğan tükürük, rektal sürüntü ve EDTA'lı kan örneklerinden PCR ile taranabilir. Karaciğer biyopsisi gerektiren akut karaciğer hastalığı ve/veya BOS örneklemesi gerektiren meningoensefalit varlığında bu örneklerde de PCR ile enterovirüs tespiti yapılabilir. Tarama, genel bir enterovirüs PCR ile gerçekleştirilebilir ve pozitif olduğunda, VP1 bölgesini hedefleyen bir PCR veya ideal olarak tam genom analizi yapılmalıdır. 
  3. Tespit edilen enterovirus suşlarının yaygınlığını ve olası daha yüksek virülansını ortaya koyabilmek için, tarama yapılması, pozitiflik saptanması halinde genotipleme ve bildirim yapılması önemlidir. Rekombinasyon olayları, enterovirüslerde çok yaygındır ve bu durum özellikle yüksek riskli birimlerde genomik sürveyans yapılmasını önemli kılmaktadır. Ne yazık ki, enterovirüs izlemi yüksek gelirli ülkelerde de genellikle sistematik değildir. Peripartum akut gastroenteriti olan anne ve sepsisli prematüre yenidoğanların her ikisi için de uygun test yapılması sürveyansı artırabilir.

 

Fransa'dan bildirilen bu E-11 salgını, genomik sekanslamanın, genotipin belirlenmesi, virülansın ortaya konması ve coğrafi yayılımın ortaya konması bakımından önemini ortaya koymaktadır.

Son yıllarda görülen bu ve benzeri salgınlar, salgınlara karşı laboratuvar hazırlığının,

epidemiyolojik sürveyans verilerinin, genomik verilerin ve ilgili meta verilerin ve ayrıca yeni ortaya çıkan patojenlerin daha iyi tanımlanabilmesi ve kontrolü için sürdürülen çabaların önemini göstermektedir. 

EITaF

Gilbert Greub, Roberta Astorri, Eskild Petersen and Pikka Jokelainen

Türkçe Çeviri: Aliye Baştuğ

Referanslar:

1. Nix WA, Oberste MS, Pallansch MA. Sensitive, semi-nested PCR amplification of VP1 sequences for direct identification of all enterovirus serotypes from original clinical specimens. J Clin Microbiol. 2006;44(8):2698-704. doi.org/10.1128/JCM.00542-06. 

2. Brouwer L, Moreni G, Wolthers KC, Pajkrt D. World-Wide Prevalence and Genotype Distribution of Enteroviruses. Viruses. 2021 Mar 8;13(3):434.

3. de Vries HJC, Pannekoek Y, Dean D, Bavoil PM, Borel N, Greub G, Morré SA. Call for consensus in Chlamydia nomenclature: moving from biovars, serovars, and serotypes to genovariants and genotypes. ICSP Subcommittee on the Taxonomy of Chlamydiae. Clin Microbiol Infect. 2022 Jun;28(6):761-763. 

4. Gámbaro F, Pérez AB, Agüera E, Prot M, Martínez-Martínez L, Cabrerizo M, Simon-Loriere E, Fernandez-Garcia MD. Genomic surveillance of enterovirus associated with aseptic meningitis cases in southern Spain, 2015-2018. Sci Rep. 2021 Nov 2;11(1):21523.

5. Rueca M, Lanini S, Giombini E, Messina F, Castilletti C, Ippolito G, Capobianchi MR, Valli MB. Detection of recombinant breakpoint in the genome of human enterovirus E11 strain associated with a fatal nosocomial outbreak. Virol J. 2022 Jun 3;19(1):97.

6. Zhao C, Lin X, Ji F, Xiong P, Liu Y, Wang S, Chen P, Xu Q, Zhang L, Tao Z, Xu A. Prevalence and Bayesian Phylogenetics of Enteroviruses Derived From Environmental Surveillance Around Polio Vaccine Switch Period in Shandong Province, China. Food Environ Virol. 2020 Dec;12(4):321-332.

7. Li J, Yan D, Chen L, Zhang Y, Song Y, Zhu S, Ji T, Zhou W, Gan F, Wang X, Hong M, Guan L, Shi Y, Wu G, Xu W. Multiple genotypes of Echovirus 11 circulated in mainland China between 1994 and 2017. Sci Rep. 2019 Jul 22;9(1):10583. 

8. Remington JS, Klein JO, Baker CJ. Infectious Diseases of the Fetus and Newborn Infant. Elsevier, Sixth Edition, 2006.

9. Wang P, Xu Y, Liu M, Li H, Wang H, Liu Y, Wang B, Xia S, Su H, Wei M, Tao L, Chen X, Lu B, Gu X, Lyu H, Zhou W, Zhang H, Gong S. Risk factors and early markers for echovirus type 11 associated haemorrhage-hepatitis syndrome in neonates, a retrospective cohort study. Front Pediatr. 2023 Apr 6;11:1063558.

10. Grapin M, Mirand A, Pinquier D, et al. Severe and fatal neonatal infections linked to a new variant of echovirus 11, France, July 2022 to April 2023. Euro Surveill. 2023;28(22):2300253.