Kuzey Çin’de çocuklar arasında solunum yolu hastalıklarında artış

Çin'in kuzey bölgelerinde, Ekim 2023 ortasından bu yana, çocuklarda solunum yolu hastalıklarında bir artış gözlemlenmekte. Çinli yetkililer, bu artışın COVID-19 kısıtlamalarının gevşetilmesiyle birlikte influenza, Mycoplasma pneumoniae, respiratuar sinsityal virüs (RSV) ve SARS-CoV-2 gibi bilinen patojenlerin yayılmasına bağlı olduğunu belirtmiştir.

22 Kasım 2023'te DSÖ, Pekin, Liaoning ve Çin'deki diğer yerlerdeki çocuk hastanelerinde teşhis edilmemiş pnömoni kümeleri hakkında medya haberleri ve ProMED raporlarını tespit etmesi üzerine, Uluslararası Sağlık Tüzüğü mekanizması aracılığıyla, Çin'den ek epidemiyolojik ve klinik bilgilerin yanı sıra bildirilen bu vakalardan elde edilen laboratuvar sonuçlarını ve dolaşımdaki solunum patojenlerinin son eğilim verilerini sağlamak için resmi bir talepte bulunmuştur.

23 Kasım'da DSÖ, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ve Pekin Çocuk Hastanesi'nden Çinli sağlık yetkilileriyle Ulusal Sağlık Komisyonu ve Ulusal Hastalık Kontrol ve Önleme İdaresi'nin kolaylaştırıcılığında bir telekonferans gerçekleştirmiş ve Mayıs ayından bu yana Mycoplasma pneumoniae pnömonisi ve Ekim ayından bu yana RSV, adenovirüs ve influenza virüsü nedeniyle çocukların ayaktan tedavilerinde ve hastaneye yatışlarında artış olduğunu gösteren talep edilen veriler sağlanmıştır. Çinli yetkililer, Pekin ve Liaoning de dahil olmak üzere herhangi bir olağandışı veya yeni patojen veya olağandışı klinik tablo tespit edilmediğini, yalnızca bilinen birden fazla patojene bağlı solunum yolu hastalıklarında yukarıda belirtilen genel artışın görüldüğünü bildirmiştir. Ayrıca, solunum yolu hastalıklarındaki artışın hastane kapasitelerini aşan hasta yüküyle sonuçlanmadığını belirtmişlerdir. Bununla beraber, Ekim ayının ortasından bu yana, ilk kez Mycoplasma pneumoniae de dahil olmak üzere geniş bir virüs ve bakteri spektrumunu kapsayan solunum yolu hastalıkları için gelişmiş ayakta tedavi ve yatan hasta sürveyansının uygulandığını ve bu uygulamanın çocuklarda solunum yolu hastalıklarının tespit edilmesi ve bildirilmesinde gözlenen artışa katkıda bulunmuş olabileceğini belirmiştir.

DSÖ durumu yakından takip etmektedir ve Çin'deki ulusal makamlarla yakın temas halindedir. DSÖ'nün FluNet'ine bildirilen ve Çin'deki Ulusal İnfluenza Merkezi tarafından yayınlanan sürveyans verilerine göre, ILI yılın bu zamanı için normal seviyelerin üzerinde ve kuzey eyaletlerinde artma eğilimindedir. İnfluenza tespitleri ağırlıklı olarak A(H3N2) ve B/Victoria soyu virüsler olarak tespit edilmiştir.

 

DSÖ Tavsiyesi

Mevcut bilgilere dayanarak DSÖ, Çin'deki insanların solunum yolu hastalığı riskini azaltmak için influenza, COVID-19 ve diğer solunum yolu patojenlerine karşı önerilen aşıları; hasta olan insanlardan uzak durmayı; hasta olduğunda evde kalmayı; gerektiğinde test ve tıbbi bakım almayı; uygun şekilde maske takmayı; iyi havalandırma sağlamayı ve düzenli el yıkamayı içeren önlemleri almasını önermektedir.

DSÖ, Çin'e seyahat edenler için herhangi bir özel önlem önermemektedir. Genel olarak, kişiler mümkünse solunum yolu hastalığını düşündüren semptomlar yaşarken seyahat etmekten kaçınmalıdır; seyahat sırasında veya sonrasında semptomlar görülmesi durumunda, yolcuların tıbbi yardım almaları ve seyahat geçmişlerini sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla paylaşmaları teşvik edilmektedir.

DSÖ, bu olayla ilgili mevcut bilgilere dayanarak herhangi bir seyahat veya ticaret kısıtlamasının uygulanmamasını tavsiye etmektedir.

Kaynak: https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON494