Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Kentsel Alanında Onaylanan Bir Ebola Vakasından Endişi Duyuyor

Dünya Sağlık Örgütü: 15 Mayıs 2018 tarihi itibariyle, toplam 44 Ebola virüsü hastalığı vakası (3'ü doğrulanmış, 20'si muhtemel ve 21'i şüpheli).bildirilmiştir.

Yeni bir Ebola virüsü hastalığı vakası (EVD), Kuzeybatı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Equateur Eyaletinde yaklaşık 1.2 milyon insanın yaşadığı Mbandaka'nın üç sağlık bölgesinden biri olan Wangata'da doğrulandı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Institut National de Recherche Biomédicale (INRB) tarafından yapılan laboratuvar testlerinden sonra Ebola Virüsü için bir örnek olduğunu doğruladı.

Şimdiye kadar, teyit edilen tüm Ebola vakaları, Mbandaka'ya yaklaşık 150 km uzaklıkta bulunan Equateur Eyaletindeki Bikoro sağlık bölgesinden rapor edildi. Bikoro'daki sağlık tesislerindeki kısıtlı imkanlar ve özellikle yağışlı mevsimlerinde, yollar tamamen kapalı olduğu için etkilenen bölgelere ulaşılmasının neredeyse imkansız olduğu öngörülmektedir.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu, endişe edilecek bir gelişmedir, fakat artık Ebola ile mücadele etmek için şimdiye dek hiç olmadığı kadar iyi araçlara sahibiz. WHO ve ortaklarımız virüsün daha fazla yayılmasını durdurmak için kararlı adımlar atıyorlar.” açıklamasını yaptı.

WHO, şehirde araştırma yapmak için yaklaşık 30 uzman görevlendirmekte ve önleme ve tedavi ile yeni vakaların raporlanması konusunda topluluklarla ilişki kurmak için Sağlık Bakanlığı ve ortaklarıyla birlikte çalışmaktadır.

WHO Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, “Ebola'nın kentsel bir alanda görülmesi çok edişe verici olduğunu ve WHO ve ortakların Mbandaka bölgesinde teyit edilmiş durumun tüm temaslarını araştırmak için birlikte çalıştıklarını” söyledi.

WHO ayrıca, Ebola hastalarını özel izolasyon koğuşlarında tedavi etmek için sağlık tesislerinin kapasitesini güçlendirmek amacıyla Médecins Sans Frontières (MSF - Sınır Tanımayan Doktorlar) ve diğer ortaklarla birlikte çalışmaktadır.

15 Mayıs itibariyle, toplam 44 Ebola virüsü hastalığı vakası bildirilmiştir: 3'ü doğrulanmış, 20'si muhtemel ve 21'i şüphelidir.

DRC Ebola yanıtında WHO ortakları şunları içerir:

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Kongo Kızıl Haçı (Kongo ICRC), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Kızılhaçı (DRC ICRC), Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Afet Yardımı Acil Yardım Fonu (DREF), Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Afrika-CDC), ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (US-CDC), Dünya Gıda Programı (WFP), UNICEF, UNOCHA, MONUSCO, Uluslararası Göç Örgütü (IOM), FAO Acil Durum Yönetim Merkezi - Hayvan Sağlığı (EMC-AH), Uluslararası İnsani Ortaklık (IHP), Gavi - Aşı İttifakı, Afrika Saha Epidemiyoloji Ağı (AFENET), Birleşik Krallık Halk Sağlığı Hızlı Destek Ekibi, EPIET Mezunlar Ağı (EAN) ve Uluslararası Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Gelişen Hastalıklar Klinik Değerlendirme ve Müdahale Ağı (EDCARN). Küresel Salgın Uyarısı ve Yanıt Ağı (GOARN) ve Acil Tıp Ekipleri (EMT) ile ek koordinasyon ve teknik destek sağlamaktadır.

Kaynak: WHO concerned as one Ebola case confirmed in urban area of Democratic Republic of the Congo